Fotografia użytkowa

Jak zrobić dobre zdjęcia potraw?

Fotografia kulinarna to jedna z tych dziedzin, której amatorzy obawiają się najbardziej. Nie wiedzieć czemu, łatwiej jest jedna zrobić zdjęcie potrawy telefonem niż odpowiednim aparatem typu lustrzanka. Fotografowanie dań kulinarnych może być jednak doskonałą zabawą i formą nauki zarówno trybów jak i ustawień. Można również nauczyć się w jaki sposób ustawiać do zdjęć różne produkty, tak aby zdjęcie było estetyczne i wyglądało profesjonalnie.

Sprzęt

Zdjęcia potraw najwygodniej będzie robiło się umieszczając aparat na statywie. Z założenia powinno być ono robione z góry, tak aby objąć całą potrawę, wszystkie jej składniki jak również elementy znajdujące się obok, a należące do dekoracji.

Jeśli chodzi o tryb w którym powinniśmy robić zdjęcia, najlepiej wyglądać będą te, zrobione w trybie manualnym. Oddaje on najbardziej wiarygodnie naturalne kolory, jednak powinniśmy zadbać o dzienne oświetlenie. Wówczas zdjęcia będą jasne, czyste, bez szumów i nierówności. Potrawa będzie wyglądać świeżo i smacznie.

Na co zwrócić uwagę podczas robienia zdjęcia?

Przede wszystkim, liczą się dla nas detale. Kiedy będziemy robić zdjęcie, warto skupić się np. na konkretnym elemencie jak chociażby pomidor. Ostrość powinniśmy wówczas złapać właśnie na niego, a reszta naszego dania pięknie się rozmyje. Jeśli jednak zależy Ci na tym, aby wyeksponować całą potrawę, skup się na elemencie, które znajduje się w centralnym miejscu na talerzu.

Dekoracje

Potrawy powinny leżeć na wysokości mniej więcej naszych bioder, aby wygodnie się nam je fotografowało. Najlepszym rozwiązaniem będzie w tym wypadku stół. W zależności od tego, jakie kolory dominują w daniu, możemy wybrać różny kolor obrusa lub tekstury, którą umieścimy pod talerzem. Do czerwonego mięsa, doskonale pasować będzie wszystko co drewniane. Talerz możesz więc położyć na drewnianej desce do krojenia, kawałku drewna lub też na ciemnobrązowym stole. Wokół naszego talerza możemy również ułożyć różne dodatki. Mogą to być sztućce, pasująca kolorystycznie serweta, a także świeże, cięte kwiaty. Doskonale oddadzą smak potrawy, a nasze zdjęcie, będzie dzięki temu jeszcze bardziej atrakcyjne pod względem estetycznym.

Produkty nabłyszczające

Coraz częściej słyszy się, że aby dania wyglądały doskonale na zdjęciu, powinno się je dodatkowo „natłuścić” poprzez psikanie ich olejem. Ma to zastosowanie w przypadku warzyw i owoców, ponieważ olej doskonale odbija światło. W innym wypadku, psikanie potraw olejem w ogóle nie zdaje egzaminu i lepiej nie dodawać jej kalorii poprzez kolejne dawki tłuszczu.

Leave a Reply